08/09/2022
L'últim cas ha estat a Santa Coloma de Farners, aquest passat 5 de setembre. Agents dels Mossos d'Esquadra han reanimat un home d'uns quaranta anys que s'havia desplomat al carrer.
Ja són 81 les persones recuperades gràcies als desfibril·ladors de la xarxa del “Girona, territori cardioprotegit” i a l'encertada intervenció dels professionals dels cossos de primera resposta i de la ciutadania.
L’últim cas ha tingut lloc aquest 5 de setembre a Santa Coloma de Farners. Un home d'uns quaranta anys ha caigut desplomat a terra, al carrer, per una aturada cardiorespiratòra. Agents dels Mossos d'Esquadra han respost immediatament a l'enrenou produït per l'incident. Han practicat les maniobres de reanimació a la víctima, utilitzant un dels desfibril·ladors que duen dins els vehicles. Poc després ha arribat l'ambulància i els sanitaris han continuat amb la reanimació. L'home ha estat estabilitzat i traslladat a un centre hospitalari.
En total, els municipis de la demarcació compten amb uns 800 desfibril·ladors cedits per Dipsalut en el marc del programa “Girona, territori cardioprotegit”. Els cossos d'emergències (policies, protecció civil, Mossos d'Esquadra...) en duen dins els seus vehicles. També n’hi ha de disponibles a l’espai públic, a places, carrers i façanes d’equipaments.
A aquests aparells implantats arreu de les comarques gironines caldrà sumar-hi els nous dispositius, 128, adquirits per Dipsalut per tal d'ampliar la xarxa de desfibril·lació pública. El programa passarà a comptar, doncs, amb 911 aparells de desfibril·lació externa.
Des de l’Organisme es forma gratuïtament i de manera continuada els usuaris intensius d’aquests aparells. També s’ofereix formació més bàsica a tota la ciutadania. L’objectiu és transmetre les pautes bàsiques per poder socórrer algú que pateix una aturada cardiorespiratòria i promoure l’ús d'aquests aparells.