Diputació de Girona

Presentació

 

A Catalunya, cada any perden la vida entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca, és a dir, després que el cor –per un problema elèctric- deixi de bombar sang. Afecta persones de totes les edats i sexes i és imprevisible. L’única manera de salvar qui la pateix és intervenint amb un desfibril·lador. Un aparell que dóna una descarrega elèctrica per tal que el cor torni a bategar normalment. Per recuperar la víctima sense seqüeles és vital utilitzar el desfibril·lador en els primers minuts de l’aturada.

Fins fa poc, però, els desfibril·ladors només estaven disponibles en espais molt concrets i el seu ús quedava restringit a persones amb formació en la matèria. Per posar-los ben a l’abast de tothom i facilitar la ràpida intervenció en casos extrahospitalaris de mort sobtada cardíaca, Dipsalut – l’Organisme de salut pública de la Diputació de Girona- impulsa el programa “Girona, territori cardioprotegit”.

El programa ha suposat la implantació d’una xarxa de desfibril·ladors arreu de les comarques gironines. Es tracta d’aparells automàtics, d’accés lliure, situats al carrer i altres espais públics, com façanes d’edificis municipals. També se n’ha cedit als cossos policials i equips d’emergències, que els duen dins els seus vehicles. A més, se’n deixen temporalment per cardioprotegir actes culturals, esportius, festes populars...Per donar-los a conèixer i explicar quan i com s’han d’utilitzar, Dipsalut duu a terme nombroses accions divulgatives, com cursos, xerrades o tallers.

L’objectiu del “Girona, territori cardioprotegit” és facilitar una ràpida intervenció en els casos d’aturada cardíaca extrahospitalària. Amb aquesta iniciativa, s’aspira a reduir entre un 25 i un 30% la mortalitat per aquesta causa.

 

Compartir  

 

Vídeo